Založ si blog

Projekt domáca dieľňa – Začínam!

Dielňa by sa mala nachádzať v každej domácnosti. Je to praktická miestnosť, ktorá obsahuje potrebné náradie na opravu či montáž nábytku. Ak ste sa rozhodli, že si ju doma spravíte, môžete sa inšpirovať mojím mini projektom. Objavíte v ňom tipy a rady, čo by vám v nej nemalo chýbať. Ja som sa rozhodol, že si konečne doprajem svoju vlastnú dieľňu. Máme v dome jednu miestnosť, ktorá zíva prázdnotou. Začínam práve teraz!

Dostatok priestoru a svetla

Na začiatok si povedzme niečo o samotnej miestnosti. Tá by mala byť dostatočne veľká na to, aby sa vám do nej zmestilo všetko náradie. Moja bude mať úctyhodných 20 metrov. Nie je to veľa ale na dieľničku stačí.

Nesmieme zabúdať, že v nej budete často niečo skladať, montovať a opravovať. Plus, dôležitý je priestor aj na prechádzanie. Na jednej strane plánujem mať stôl klasický na nákresy počítač atď… A na druhej zasa pracovný ponk.

Mnohí majú dielne v pivniciach, kde ich nikto neruší a nepočuje. Ak teda prístroje vydávajú hlasnejší zvuk, ostatným členom rodiny to nevadí.

Pivnica je síce skvelé miesto, no má jeden menší problém. Tým je nedostatok svetla. Prirodzené svetlo nedokáže nahradiť žiadna lampa.

Preto spravíte lepšie, ak si vyberiete miestnosť v domácnosti, kde je aspoň jedno menšie okno. Mám presne v tejto miestnosti skvelé okno, takže tu problém nebude :).

Pracovný stôl

Presuňme sa už na samotné vybavenie dielne. Základom je kvalitný stôl, na ktorom môžete pracovať.

Jeho dĺžka a šírka nie je presne daná. Sami si vyberiete, či potrebujete väčší alebo menší model. Spravidla sa však oplatia masívnejšie typy. Môžete si na ne odložiť všetko, čo potrebujete.

Stôl by mal mať aspoň jednu zásuvku. Úložné priestory sú v dielni veľmi dôležité. Poličky a skrinky vám síce pomôžu, no zásuvku v stole máte neustále pri sebe.

Odložíte si do nej všetky dôležité maličkosti. Ja som sa rozhodol pre rozmery 1500x800mm z masívu.

Úložné priestory

Ako sme už naznačili, úložné priestory sú nevyhnutnou súčasťou každej dielne. Odkladáte si do nich všetko príslušenstvo.

Zásuvky vám pomôžu uskladniť menšie veci, ako napríklad klince, skrutky a skrutkovače. Môžete v nich využiť rôzne organizátory a pomôcky uskladňovať pomocou farieb alebo spôsobu využitia. Pod ponk dám dva malé zásuvkové kontajnery a vybavené.

Druhou dôležitou vecou sú police. Na ne položíte aj väčšie prístroje, ktoré by sa vám do zásuviek nezmestili. Výhodou políc je to, že nezavadzajú v priestore a šetria miesto.

Vrtáky

Každý správny majster by mal mať kvalitné vrtáky. Pomocou nich navŕta každú poličku či obraz na stenu. Na trhu ich nájdete veľké množstvo, a preto by mal byť výber premyslený. Keďže medzi moje hlavné kutiľské záľuby patrí rezbárstvo a výroba drevenných prvkov, tak som sa rozhodol, že dieľňu zamerám týmto smerom.

Okrem toho nezabudnite na brúsku. Tá sa postará o to, aby boli vrtáky vždy nabrúsené a správne pracovali.

Brúsok nájdete taktiež viacero modelov. Pred samotným brúsením si však naštudujte, ako výrobok správne používať. Vyhnete sa tak poškodeniu či už brúsky, tak aj vrtáka. Brúsku poriešim neskôr (pravdepodobne vyberiem niečo takéto https://www.nasdomov.sk/bruska-na-vrtaky/)

Elektrický hoblík

Hoblík je veľmi dobrým pomocníkom, nie však nevyhnutným. Ocení ho skôr stolár alebo iný domáci majster pracujúci s drevom.

Pomocou hoblíka dôkladne a rýchlo ohobľujete takmer každý drevený povrch. Pri práci si nastavujete hrúbku a volíte stranu, z ktorej budú vychádzať hobliny.

Nechýbajú ani viaceré nože na hobľovanie a iné doplnky. Tie sa vám však budú hodiť až po určitom čase používania. Hoblík taktiež nemám vybratý a poriešim ho spoločne s brúskou na vrtáky.

Čistota

Ak sa chcete zbaviť väčších nečistôt či dokonca vody, do dielne by ste si mali kúpiť kvalitný priemyselný vysávač.

Ten si poradí s úplne všetkým a pomôže vám uprať aj dvor a záhradu. Ja som sa rozhodol pre variantu, ktorá je bližšia môjmu vrecku a tak použijem starý vysávač, ktorý už nepoužívame na vnútro.

Staré oblečenie

Do dielne sa treba správne obliecť. Budem v nej pracovať a, s veľkou pravdepodobnosťou, prídete do kontaktu s rôznymi tekutinami.

Nezničte si svoje bežné oblečenie a kúpte si odolné montérky alebo nohavice.

Dôležitá je aj vrchná časť. V lete oceníte tričko s krátkym rukávom, v zime zas s dlhým. Vhodná je tiež mikina či sveter.

Zhrnutie

Pri zariaďovaní dielne myslite na to, čo najčastejšie v domácnosti vykonávate. Opravujete nábytok a vŕtate poličky? Alebo skôr maľujete a niečo tvoríte? Podľa vašich činností si vyberajte aj jednotlivé potreby. Je to len a len na vás ako bude vaša dielnička vyzerať. Dúfam, že sa mi podarí pokračovať v tomto projekte a vidíme sa pri ďalšom článku.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1009x
Priemerná čítanosť článkov: 1009x

Autor blogu

Kategórie

Archív